bdswiss erfahrung

Materijalno i duhovno bogatstvo srpskog naroda na ovim prostorima gde Srbi žive, tako i u ovoj oblasti je poznato širom zemaljskog šara, pre svega po svojoj originalnosti, živopisnosti i različitosti narodnih nošnji, igara, instrumenata, itd. sto sve zavisi kojoj folklornoj zoni pripada,

Folklorna sekcija, tačnije Ansambl za narodne pesme i igre KUD "Branislav Nusić" ima osnovni zadatak da neguje, razvija i usavršava na svim nivoima lepotu srpske narodne igre i pesme, svakako zavičaja u kojem deluje ali i ostalih delova nacionalnog prostora, pre svega iz matice Srbije, kao i drugih naroda, naročito pravoslavne provenijencije.

Za kratko vreme nakon obnove rada Društva ansambl je uigrao i po katkad do perfekcije usavršio pojedine igračke sekvence, različitog karaktera. Scenska disciplina, vizualna lepota i kolorit različitih narodnih nošnji, to je ono sto krasi ansambl i izaziva respekt kod publike.

To je posledica stručnog rada vrlo dobrog korepetitora i koreografa Milana Cvijanovića, sadašnjeg umetničkog rukovodioca ansambla i svakako darovite generacije sada već iskusnih igrača i igračica.

Srpskim narodnim igrama iz Baranje, zap. Srema, igrama iz Mačve, Banata, Šumadije, Ponišavlja itd. da samo istaknemo neke, uvek dopadljivim i umetnički nadahnutim izvođenjem dopunjava se nacionalni repertoar ali se postepeno popunjava i igrama drugih naroda, napr. igrama iz istočne Makedonije, Bunjevačkim itd.

                                      kud44

Predivne narodne nošnje, šarm mladosti, ljupkost u igranju. očaravajuća muzika za kratko vreme pružila je mogućnost scenskog nastupa na brojnim scenama u zemlji i inostranstvu. Gostovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Poljskoj, Švicarskoj, Mađarskoj, Bosna i Hercegovini, Srbiji i naravno Hrvatskoj reprezentuju vrednost srpskog folklora i društva u celini.

Od obnove pa do danas ansambl je imao 129 javnih nastupa od kojih su po svom značaju posebno važni koncerti u: Šidu, Krupnju, Novom Bečeju, Palama, Tesliću, Badenu - Švicarska, Valjevu, Novom Sadu, Bajmoku, Apatinu, Osijeku, Zagrebu itd.

Najvažniji postignuti uspjesi: III mjesto na Međunarodnoj smotri folklora održanoj u Borovu 2001 god, Srebrna plaketa na evropskoj smotri folklora održanoj na Palama 2003 god, II mjesto na Saboru izvornog stvaralaštva održanog u Tesliću 2003 god, bronzana Plaketa sa evropske smotre folklora u Badenu - Švicarska 2004 god, Pehar za najbolji ansambl diaspore "Zlatni Opanak" održanom u Valjevu 2005 god, te ostali mnogobrojni uspjesi kako u zemlji, tako i u inozemstvu.

Dodajmo i to da folklorna sekcija ima dve dečje grupe, grupu juniora i prvi igrački ansambi. Kroz školu folklora je prošlo 420 članova od kojih je aktivno 85. Prvi ansambl broji 32 aktivna člana. Izvode se koreografije poznatih srpskih autora: Jelene Dopuđe, Dragomira Vukovića - Kljace, Čedomira Ristića, Radovana Grcića i naravno Milana Cvijanovica. Stalni muzički saradnik je harmonikaš Novica Todić  u narodnom orkestru.

                            kud55

Wednesday the 3rd - Custom text here - HostAfford.com